Recente analyse onthult dat van alle ambulances die in 2023 met spoed naar Schiedam moesten, slechts één op de dertien er langer dan een kwartier over deed.
De landelijke norm, vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, vereist dat 95 procent van de A1-ritten binnen vijftien minuten arriveren. In 2023 lag de gemiddelde wachttijd voor een spoedambulanceoproep op 10 minuten en 28 seconden, onthult een diepgaande analyse van recent vrijgegeven cijfers.
Ten opzichte van andere gemeenten vertoont Schiedam, met één op de veertien ambulances die te laat aankomen, een verontrustend lage punctualiteit. In de afgelopen vier jaar is de punctualiteit aanzienlijk afgenomen, waarbij de gemiddelde wachttijd tussen 2019 en 2023 gestaag steeg naar 10 minuten en 28 seconden.
Opvallende verschillen worden ook binnen Schiedam zelf vastgesteld. Postcodegebied 3115 kent een gemiddelde wachttijd van 9 minuten en 24 seconden, terwijl dit in postcodegebied 3114 oploopt tot 11 minuten en 34 seconden.
Ondanks deze cijfers benadrukt Branchevereniging AZN dat de snelheid van de ambulance niet de enige factor is die de kwaliteit van spoedzorg bepaalt. Voorzitter Han Noten stelt dat de aanrijtijd niet noodzakelijk binnen een kwartier moet liggen voor adequate zorgverlening.
Naast ambulances wordt ook de punctualiteit van de politie onder de loep genomen. Recente gegevens tonen een verbetering in de aanrijtijd van politiewagens, met een stijging van het aantal spoedgevallen dat binnen het kwartier wordt bereikt.
Een tekort aan personeel en een toenemend aantal spoedmeldingen vormen uitdagingen voor de hulpdiensten. De politie wijst op de complexiteit van prioritering en eerste hulpverlening ter plaatse als mogelijke oorzaken voor vertraagde reactietijden.