De politie heeft vorig jaar in Schiedam 175 weggebruikers aangehouden omdat ze onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur waren gekropen, of omdat ze zich weigerden te laten testen. Dit aantal is het laagste sinds 2018, toen er 128 aanhoudingen waren. In een gemiddeld jaar worden 171 weggebruikers betrapt op rijden onder invloed in Schiedam, waarbij vorig jaar 249 gevallen werden geregistreerd.
Uit onderzoek van Fonds Slachtofferhulp blijkt dat driekwart van alle Nederlanders een zerotolerancebeleid voor alcohol achter het stuur wil. De norm van twee glazen alcohol moet volgens deelnemers aan een enquête worden verlaagd naar nul. Elk jaar overlijden tussen de 75 en 140 mensen door alcoholgebruik in het verkeer, terwijl duizenden anderen gewond raken.
Fonds Slachtofferhulp pleit vooral voor de invoering van een alcoholslot voor veelplegers. Minister Madlener onderzoekt momenteel de herinvoering van dit systeem, dat tot tien jaar geleden al bestond totdat het werd afgeschaft.
Wie betrapt wordt door de politie met alcohol of drugs achter het stuur, of weigert zich te laten testen, kan verplicht worden deel te nemen aan een cursus van het CBR. Het afgelopen jaar zijn in Zuid-Holland 3399 mannen en 554 vrouwen naar zo'n cursus gestuurd na het rijden onder invloed. De jongste deelnemers waren vijf mannen van 16 of 17 jaar, terwijl de oudste deelnemers elf mannen en een vrouw tussen de 75 en 84 jaar waren.
Noot: Specifieke cijfers voor Schiedam ontbreken, maar in 2023 werden in heel Zuid-Holland 2191 mensen aangemeld voor een cursus na het rijden onder invloed van drugs, waarvan 2062 mannen en 129 vrouwen.