In het pittoreske Schiedam aan de rand van Rotterdam heeft een opmerkelijke verschuiving plaatsgevonden in het moederschap. Recentelijk gepubliceerde cijfers tonen aan dat vrouwen in Schiedam steeds later kiezen om moeder te worden, een trend die in lijn is met de landelijke ontwikkelingen.
Een interessante onthulling uit de gegevens is de invloed van inkomen op de beslissing om voor het eerst moeder te worden. Deze week werd benadrukt dat het aantal geboorten van eerste kinderen deels wordt bepaald door financiële overwegingen.
Hoewel de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder worden gestaag stijgt, blijft de populatie jonge moeders een stabiele positie behouden. De keuze om voor een derde kind te gaan is in de afgelopen jaren echter afgenomen, waarbij de meeste moeders na twee kinderen stoppen.
Vergeleken met andere Europese landen die Moederdag vieren, onderscheiden Nederlandse vrouwen zich door de gemiddeld hogere leeftijd waarop zij voor het eerst moeder worden. Met een gemiddelde leeftijd van 30,3 jaar in 2023, behoren Nederlandse moeders tot de oudere groep bij de geboorte van hun eerste kind.
De statistieken tonen een boeiend beeld van de toekomst van het moederschap in Schiedam. Met veranderende trends en toenemende diversiteit in gezinsvormen, belooft de volgende generatie moeders een intrigerende dynamiek te brengen naar de gemeente.