Structurele Telling onthult onzichtbare vormen van Dak- en Thuisloosheid in Nederland

03 apr , 13:09 Gemeente
image 17 674486d6661fc

Structurele Telling brengt verborgen dak- en thuisloosheid aan het licht

Op 8 en 10 april werd een grootschalige Structurele Telling uitgevoerd door meer dan 650 organisaties in diverse regio's van Nederland, waaronder Amsterdam-Amstelland, Den Haag, Eindhoven en Maastricht-Heuvelland. Het doel van deze telling was om inzicht te krijgen in de werkelijke omvang en aard van de dak- en thuisloze gemeenschap in het land.

Belangrijke Stap richting effectieve aanpak

Bij deze derde ronde van de Structurele Telling onder leiding van Hogeschool Utrecht en Kansfonds hebben voor het eerst ook de G4-steden deelgenomen. Dit markeert een significante vooruitgang naar het verkrijgen van heldere en betrouwbare statistieken die essentieel zijn voor een effectieve aanpak van dak- en thuisloosheid in Nederland.

Onthulde verborgenheid in cijfers

Willem van Sermondt, programmaleider bij Kansfonds, benadrukt dat de ETHOS-telling in 2023 van start ging vanwege het feit dat bepaalde groepen dak- en thuislozen in de huidige statistieken niet werden meegenomen. Het zichtbaar maken van deze verborgen vormen van dak- en thuisloosheid is cruciaal voor het ontwikkelen van effectief beleid om dit maatschappelijke probleem aan te pakken.

Impact op beleidsvorming

De uitkomsten van voorgaande ETHOS-tellingen toonden aan dat dak- en thuisloosheid diverse vormen aanneemt en een breed scala van mensen treft. Het traditionele beeld van daklozen op straat klopt niet; velen verblijven op onconventionele locaties zoals campings, antikraakwoningen of in auto's.

Samenwerkingsverband voor accurater beeld

De samenwerking tussen verschillende instanties, waaronder gemeentelijke diensten, maatschappelijke organisaties en zorginstellingen, bij de Structurele Telling draagt bij aan een vollediger beeld van dak- en thuisloosheid. Het is essentieel om voldoende draagvlak en samenwerking te garanderen om te voorkomen dat mensen tussen wal en schip vallen in de telling.

Naar een eerlijke erkenning

De ervaringsdeskundige onderzoeker, Ronja Bruijns-Shoblak, benadrukt het belang van een eerlijke erkenning van alle vormen van dak- en thuisloosheid. Vaak worden mensen niet als zodanig beschouwd, wat kan leiden tot ontoereikende hulpverlening. De Structurele Telling speelt een cruciale rol in het erkennen en aanpakken van deze problematiek met passend beleid.

Op weg naar effectieve preventie en aanpak

De resultaten van de derde ETHOS-telling zullen op 8 oktober worden gepresenteerd, vlak voor de Wereld Daklozen Mensen Dag. Deze inzichten worden al actief gebruikt door verschillende regio's bij het ontwikkelen en aanpassen van beleid. Gemeenten tonen een groeiend bewustzijn rondom dak- en thuisloosheid, wat cruciaal is voor effectieve preventie en aanpak van dit maatschappelijke vraagstuk.

Structurele aanpak voor een betere toekomst

Het streven van Kansfonds en Hogeschool Utrecht om de ETHOS-telling structureel te maken en elke vier jaar uit te voeren in alle Nederlandse regio's, biedt perspectief voor het monitoren van de effectiviteit van maatregelen en de afname van dakloosheid in het land.