Op zondag 9 maart 2025 onthulde het Gemeentearchief van Schiedam belangrijk onderzoek over de invloedrijke familie Pichot en hun betrokkenheid bij de Surinaamse plantageslavernij. Het onderzoek, uitgevoerd door historicus Jean Jacques Vrij, werpt een nieuw licht op de rol van deze 18e-eeuwse regentenfamilie in de duistere geschiedenis van slavernij.
In 2022 bood minister-president Mark Rutte zijn excuses aan voor het Nederlandse slavernijverleden, dat werd aangewakkerd door het rapport 'Ketenen van het Verleden'. Het diepgaande onderzoek van het Gemeentearchief Schiedam naar de familie Pichot volgt op eerdere verkenningen over de Schiedamse banden met het trans-Atlantische slavernijverleden.
Historicus Jean Jacques Vrij, een autoriteit op het gebied van de sociale geschiedenis van Suriname, heeft het onderzoek naar de familie Pichot geleid. Zijn expertise en diepgaande kennis van de Surinaamse geschiedenis hebben de weg vrijgemaakt voor een kritische analyse van de betrokkenheid van de Pichot-familie bij de plantageslavernij.
De onthulling van de onderzoeksresultaten vond plaats tijdens een bijeenkomst in Stichting Westvest 90, Schiedam. Jean Jacques Vrij presenteerde de conclusies, bijgestaan door dagvoorzitter Peggy Bouva. De avond werd verrijkt met muzikale intermezzo's van Kizzy, waardoor de historische discussie in een eigentijds jasje werd gestoken.
Na de presentatie is het rapport 'Pichot. Een Schiedamse regentenfamilie en haar betrokkenheid bij de Surinaamse plantageslavernij in de achttiende eeuw' beschikbaar voor publieke inzage. Dit cruciale document werpt een nieuw perspectief op de ingewikkelde geschiedenis van Schiedam en haar connecties met het slavernijverleden.